Manastirea Prislop – Mormantul Parintelui Arsenie Boca

Manastirea Prislop se afla la 13 km de orasul Hateg şi la 16 km de municipiul Hunedoara.

Este amplasata într-o zona pitoreasca la altitudinea de 580 m, intr-o poienita strajuita de culmile domoale ale Muntilor Poiana Rusca (Dl. Prislop 778 m). Prin curtea manastirii trece paraul Silvas (Slivut, afluent de stanga al Streiului, care strabate si satele aflate mai jos de manastire: Silvasu de Sus (la 3 km) si Silvasu de Jos (la 6 km) prin care orice pelerin dornic sa ajunga la sfanta manastire va trebui sa treaca.

Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, de catre Sfantul Nicodim cel Sfintit, ctitorul manastirilor Tismana si Vodita. Parintele Arsenie Boca este considerat drept al treilea ctitor al Manastirii Prislop, vreme de 41 de ani el pastrand stranse legaturi cu acest loc, fiind staret, duhovnic si zugrav de icoane.   

Mormantul Parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sf. Ioan de la Prislop. La mormant, linistea cuprinde toate. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi, precum si chilia sapata in stanca si izvorul, de langa Manastirea Brancoveanu. La mormantul celui numit "Sfantul Ardealului", cu ocazia parastasului de 22 de ani, s-au adunat peste treizeci de mii de pelerini. 

Mormantul lui de la Manastirea Prislop este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara. Numarul de credinciosi care vin pe 28 noiembrie, cand se praznuieste pomenirea lui Arsenie Boca, este de 30-40.000 de oameni.