Lacul de acumulare Vidraru


Daca doresti sa faci un drum de o zi, sau daca vrei o alternativa la Valea Prahovei, atunci zona lacului Vidraru este un loc minunat care merita vazut.

Peste Barajul Vidraru sute de masni trec zilnic, iar privelistea este atat de spectaculoasa, incat aproape toata lumea se opreste, neconditionat, sa-si faca o poza. Si asta, de peste 40 de ani. Muntii se ridica aproape vertical de o parte si de alta, lacul pare nemiscat, undeva, dedesubt.

Lacul de acumulare Vidrarul este situat pe raul Arges pe un sector de 28 km lungime, intre Cumpana si Oiesti.

Constructia barajului a durat cinci ani si jumatate, unde s-au forat 42 km de galerii subterane, s-au excavat 1.768.000 metri cubi de roca, din care aproximativ 1 milion metri cubi in subteran, s-au turnat 930.000 metri cubi de beton, din care 400.000 metri cubi in subteran si s-au montat 6.300 tone de echipamente electromecanice.

Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 milioane metri cubi. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra marii (mdM), lacul avand, la aceasta cota, o suprafata de 870 hectare si o lungime de 14 km.

Peisajul care ti se ofera este uimitor, îti taie rasuflarea de-a dreptul. Copacii, muntele, înaltimea, tunelurile sapate în piatra, toate acestea merita cu adevarat efortul pe care-l faci pentru a trece pe acolo. Si asta nu e tot, odata ajuns la barajul Vidraru te întâmpina un loc cu adevarat magic.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare.

Este un baraj din beton cu dubla curbura realizat din 22 ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri, si este traversat de noua galerii orizontale interioare.

Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru.

Barajul Vidraru a devenit si locul preferat al extremilor. Aici s-a amenajat cea mai înalta pista de lansare pentru bungee jumping. Pe timp de vara pasionatii acestui sport pot sari cu coarda elastica de la 166 m.