In trecere prin Viscri

Viscri este o localitate retrasa din Podisul Transilvaniei, amplasata pe drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara. Colonizata de sasi, zona reprezinta un popular obiectiv turistic cunoscut indeosebi pentru cetatea taraneasca saseasca ce se gaseste aici si care cuprinde intre zidurile sale una dintre putinele biserici-sala romanice ale secolului XIII.

 

Drumul spre Viscri, comuna in care isi petrece vacantele printul Charles, trece pe langa o ferma bio.


La inceputul lunii Martie inca nu se topise zapada din zona, dar erau portiuni cu iarba proaspata de primavara, iar animalele se bucurau de aceasta si de soarele cald.

 

 Odata ajuns in Viscri, il cunosc pe "nazdravanul" satului, baiatul pe care toti il indragesc desi face cele mai multe boacane din toti copii. Un rebel prietenos, intotdeauna dornic si bucuros sa cunoasca strainii veniti in sat.

 Caracterul rustic si autentic al satului Viscri nu poate trece neobservat. Incercand sa fotografiez casa printului Charles sunt surprins de trecerea catorva cai lasati liberi prin sat.

 

Casa se afla in renovare la momentul fotografierii si era inchisa vizitarii turistice, din pacate.


Ulitele nu sunt nici pietruite si nici asfaltate, dar drumul este intr-o stare buna pentru circulat cu masina.
In sat mai sunt in viata doar 15 locuitori sasi, restul fiind deja plecati sau decedati.

Biserica fortificata - monument istoric de la inceputul anilor 1900 - este intretinuta si administrata de acestia. Aproape toate casele sunt incluse in patrimoniul UNESCO.

 

 


Coridoarele Bisericii sunt foarte inguste, accesul facandu-se cu dificultate.

 

 

 

 


Totusi, odata ajuns in turnul Bisericii, peisajul este de vis: satul, muntii, curtea Bisericii incanta ochiul.

 

 Biserica Fortificata gazduieste si un muzeu permanent, sarac in exponate, dar autentic si plin de suflet. Puteti vedea in muzeu lada de zestre, diverse unelte si scule taranesti, costume populare, vase de lut.

 

 Pentru vizitarea Bisericii si a Muzeului din incinta sa se plateste o singura taxa de acces, modica, iar pentru fotografiere nu exista vreo taxa suplimentara.