Bucuresti

 

Municipiul Bucuresti, capitala Romaniei, este situata in sudul tarii, in centrul Campiei Romane, la o altitudine de 70-80 m si la circa 69 km de Dunare, 100 km de lantul carpatic si 250 km fata de Marea Neagra.
 
Incadrat de o salba de lacuri, impodobit cu tei si salcii, strajuit pe plopi, vechea cetate de scaun Bucuresti este astazi primul dintre orasele tarii noastre, atat ca marime cat si ca importanta (politica, economica, financiar-bancara, comerciala, cultural-stiintifica, turistica).
 
 
 
Cu o suprafata de 228 km2 si o populatie aproximativa de 2.000.000 locuitori, Bucurestiul este unul dintre marile orase ale lumii, situate la aceeasi latitudine cu Genova (Italia), Bordeaux (Franta), Minneapolis (S.U.A.).
 
Municipiul este strabatut de raul Dambovita (pe o distanta de 24 km) si de afluentul sau Colentina (strabate partea nordica a orasului pe o distanta de 33 km), care au cursuri paralele de la nord-vest spre sud-est.
 
 
 
De-a lungul Colentinei, bogate in meandre, s-au format o multime de lacuri pitoresti, in majoritate amenajate, care sporesc frumusetea orasului si a imprejurimilor lui (Mogosoaia, Chitila, Baneasa, Herastrau, Floreasca, Tei, Pantelimon).
 
Clima municipiului Bucuresti este moderat-continentala, cu o temperatura medie anuala de 10°C si 11°C.
 
Uneori verile sunt deosebit de calde si temperatura atinge 35-40°C., dar temperatura medie a lunii iulie urca pana la 23°C.
 
In general iernile sunt reci, cu zapezi abundente, insotite deseori de viscole; temperatura medie a lunii ianuarie coboara pana la -3°C.
 
Acest climat moderat-continental prezinta unele diferente ale temperaturii aerului, specific oraselor mari, cauzate de incalzirea suplimentara a retelei stradale, de arderile de combustibili, de radiatia exercitata de zidurile cladirilor.
 
Sapaturile arheologice au dat la iveala dovezi temeinice privind stravechile asezari omenesti care s-au succedat timp de milenii pe teritoriul capitalei. Cele mai indepartate urme de viata de pe aceste meleaguri dateaza din paleoliticul mijlociu (Pantelimon, Radu Voda, Colentina).
 
 
 
In diferite zone din aria actuala a orasului au fost descoperite numeroase elemente apartinand neoliticului (Malu Rosu, Giulesti, Catelu), epocii bronzului (Straulesti, Baneasa), Epocii fierului (Militari, Catelu Nou). De asemenea, au fost descoperite urme de asezari geto-dace (Mogosoaia, Curtea Veche). In cartierul Straulesti a fost scoasa la iveala o importanta asezare a dacilor liberi (sec. III d. Hr.). Bine ilustrata este si perioada stapanirii romane (Giulesti, Lacul Tei). Popoarele migratoare care au trecut pe aici intre sec. IX si XIII au lasat numeroase dovezi la Floreasca, Tei, Fundenii Doamnei.
 
Legenda spune ca orasul Bucuresti ar fi fost intemeiat de un cioban Bucur (de unde si numele) care, la jumatatea sec. XV, ar fi coborat din Muntii Fagaras si s-ar fi stabilit in frumoasa lunca pe care apa Dambovitei si a Colentinei o formau in imensul codru al Vlasiei ce se intindea in acea vreme aici.
 
Numele orasului Bucuresti este atestat documentar pentru prima data intr-un hristov dat de domnul Tarii Romanesti, Vlad Tepes la 20 septembrie 1459. Vlad Tepes (1456 – 1462 si 1476) ridica aici cetatea Bucuresti ca un punct fortificat in lantul de asezari din campia munteana, pentru a stavili invazia turceasca ce ameninta existenta ca stat a Tarii Romanesti.
 
 
 
Incepand cu Vlad Tepes numele multor domnitori sunt legate de Bucuresti: Radu de la Afumati, Mihai Viteazul, Radu Serban, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu.
 
In epoca feudala, orasul Bucuresti a fost unul din principalele centre ale luptei pentru libertate, unitate, dreptate sociala si progres.
 
Desi infranti la Calugareni de catre ostile lui Mihai Viteazul, turcii reusesc sa ocupe orasul, pe care il fortifica. Dupa scurt timp insa, siliti de ofensiva marelui domnitor, parasesc in graba Bucurestiul, dupa ce il prada si ii dau foc.
 
Din anul 1659 orasul devine singura resedinta a Tarii Romanesti, deschizandu-se o noua etapa in procesul dezvoltarii sale.
 
Un document din vremea lui Constantin Brancoveanu descrie orasul ca fiind "mare si cu un aspect original". In aceasta perioada s-au construit numeroase edificii, arta si cultura cunoscand o deosebita inflorire.
 
De asemenea fiind un important centru economic, tot mai multi negustori si mestesugari se stabileau aici, la rascrucea drumurilor dintre Occident si Orient.
 
Procesul de dezvoltare a fost impiedicat deseori de diverse calamitati care s-au abatut asupra orasului (epidemii de ciuma, holera, jafuri, cutremure, incendii).
 
In anul 1821 Bucurestiul a devenit centru al revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu, care a pus capat domniilor fanariote. Orasul devine, inca inainte de 1848, inima revolutiei muntene, in fruntea careia se gasea marele revolutionar democrat Nicolae Balcescu.
 
In anul 1857 Bucurestiul a devenit primul oras din lume care folosea petrol lampant pentru iluminat.
 
La 24 ianuarie 1859 a fost ales domnitor la Tarii Romanesti, Alexandru Ioan Cuza, care la 5 ianuarie 1859 fusese ales si ca domn al Moldovei. Acest fapt are o insemnatate covarsitoare, deoarece, ulterior, orasul devine capitala statului national roman.
 
In perioada noiembrie 1916 – ocotmbrie 1918, orasul Bucuresti a fost ocupat de armatele germane. Dupa Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, Bucurestiul a devenit capitala Romaniei Mari cunoscand o spectaculoasa inflorire economica, bancara, culturala.
 
In timpul celui de al doilea razboi mondial aviatia anglo-americana a bombardat puternic orasul. In decembrie 1989 municipiul Bucuresti a fost unul dintre principalele centre ale revolutiei care a avut drept rezultat prabusirea sistemului comunist din Romania.
 
Important centru turistic, Bucurestiul detine numeroase marturii ale trecutului sau zbuciumat, o plimbare pe strazile lui dezvaluind locuri si monumente de mare insemnatate istorica. Cele peste 40 de muzee raspandite in cuprinsul sau evoca evenimente importante.De asemenea, oazele verzi ale orasului, parcurile, invita calatorul la clipe de placuta odihna. Atragatoarele peisaje din jurul capitalei, cu lacuri frumos amenajate, constituie puncte turistice deosebit de cautate.
 
ATRACTII TURISTICE BUCURESTI
 
VESTIGII ISTORICE
 
 
 
CURTEA VECHE – reprezinta urmele unui important centru politic si administrativ al Tarii Romanesti, cele mai semnificative (sec. XV-XVIII) din cuprinsul municipiului de astazi.Cetate ridicata de Vlad Tepes (mult mai puternica si mai mare decat cea anterioara) imbina nevoile unui punct fortificat cu cele ale adopostirii Curtii Domnesti.
 
Aici se afla un muzeu in aer liber unde se pot vedea marile hrube din subsol, coloanele din sala Sfatului.
 
Alte vestigii istorice: CURTEA NOUA (sau Curtea Arsa, ridicata de Alexandru Ipsilanti in 1776; grav avariata de cutremure sin incendii; in prezent se mai poate vedea doar o parte din ziduri si pivnite); SPITALUL COLTEA (primul spital din Bucuresti, ridicat in 1704-1702 de catre spatarul Mihai Cantacuzino; actuala cladire a fost construita in 1888 si reprezinta una dintre reusite arhitectonice bucurestene de la sfarsitul secolului trecut);CASA MELIK (cea mai veche cladire civila din Bucuresti, pastrata in forma ei originala; construita in 1760, cladirea a apartinut din 1820 familiei Melik; in prezent adaposteste muzeul "Th. Pallady"); HANUL LUI MANUC (construit de marele negustor Manuc-bei in primul deceniu la sec. XIX; in prezent, reprezinta unul dintre cele mai importante monumente istorice si de arhitectura din capitala); FOISORUL DE FOC (construit intre 1892-1893, are o inaltime de 50 m; serveste atat ca observator de foc cat si ca post de pompieri; gazduieste Muzeul Pompierilor).
 
EDIFICII RELIGIOASE
 
COMPLEXUL PATRIARHIEI –constructie de mari dimensiuni ridicata in 1656-1658 de catre domnul Constantin Serban Basarb. A fost terminata in timpul lui Radu Leon (1664-1669), cand a devenit sediul Mitropoliei.
 
 
 
Biserica Patriarhiei se aseamana foarte mult cu biserica episcopala din Curtea de Arges, deosebindu-se de aceasta doar prin dimensiunile ei mai mari si prin pridvorul larg deschis.
 
BISERICA "CURTEA VECHE"- este unul dintre valoroasele exemplare de arhitectura religioasa din epoca feudala, cel mai vechi din Bucuresti, pastrat in forma sa initiala. A fost zidita in 1545-1547 de catre domnul Mircea Ciobanul pentru necesitatile Curtii Domnesti. Se mai pastreaza cateva fresce din vremea lui Cantacuzino (care a facut unele reparatii); este declarata monument istoric.
 
BISERICA "MARCUTA"- vechi monument istoric (1586-1587) care prezinta interesante detalii de structura si decoratie.Pastreaza in interior cateva fragmente de pictura din sec. XVI.
 
MANASTIREA "MIHAI VODA"- ridicata in 1589-1591 de catre marele voievod Mihai Viteazul, pe locul unei biserici vechi.A avut in jur un puternic zid de aparare si mari case domnesti ce au slujit mai tarziu ca resedinta pentru unii domni fanarioti. Ansamblul actual cuprinde: biserica (declarata monument istoric si de arhitectura), Palatul Arhivelor Statului si clopotnita.
 
MANASTIREA "RADU VODA"- ctitorie din 1568 a lui Alexandru, fiul lui Mircea Ciobanul.A fost incendiata de catre turci care se retrageau din fata ofensivei victorioase a lui Mihai Viteazul; refacuta in timpul domniei lui Radu Mihnea.Detine picturi executate de Gh.Tattarescu.Prin zbuciumata sa istorie si prin valoarea artistica reprezinta un important monument al capitalei.
 
MANASTIREA "PLUMBUITA"- lucrarile au inceput in vremea lui Petcu Voda cel Tanar (1559-1568) si s-au incheiat in timpul lui Mihnea Turcitul.Ansamblul curpinde: biserica, turnul clopotnita, chiliile si Casa Domeasca (in care astazi este amenajat un muzeu cu obiecte de arta religioasa). Pastreaza in interior picturi murale originale.
 
BISERICA "FUNDENII DOAMNEI"- edificiu realizat prin stradania spatarului Mihai Cantacuzino, terminat in 1699.Pastreaza picturi realizate de catre Parvu Mutu, zugravul epocii lui Brancoveanu.Fatadele bisericesti sunt impodobite in intregime cu ornamente orientale, de tipul miniaturilor persane.
MANASTIREA "ANTIM"-ctitorie din 1714-1715 a mitropolitului de origine gruziana, Antim Ivireanul, una dintre personalitatile culturale marcante din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.Biserica manastirii reprezinta unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura din Bucuresti care apartine, prin decoratie si conceptie, stilului brancovenesc.Karol Storck i-a adaugat frumoase sculpturi de lemn.
 
BISERICA "KRETULESCU"- monument care sintetizeaza, in arhitectura sa, arta epocii brancovenesti. A fost ridicata in 1720-1722 prin grija marelui logofat Iordache Kretulescu si a sotiei sale Safta (una dintre fiicele lui Constantin Brancoveanu). Pictura murala interoara a fost realizata (1859-1860) de catre Gh. Tattarescu.
 
BISERICA "STAVROPOLEOS"- construita intre anii 1724 si 1730 prin stradania arhimandritului grec Ioanichie. Detine o bogata ornamentatie (indeosebi a pridvorului). De asemenea, impresioneaza zugraveala exterioara si supletea decorativa.
 
Alte edificii religioase:BISERICA ''SF GHEORGHE NOU'' (cea mai mare ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, sfarsitul secolului XVII; distrusa intr-un incendiu, a fost reconstruita intre 1853-1853); BISERICA DOAMNEI (ridicata de doamna Maria si sotul ei Serban Cantacuzino in 1701-1702; ornamentatie bogata specifica stilului brancovenesc; frescele sunt opera pictorului Gh. Tattarescu.); BISERICA ''DINTR-O ZI'' (monument istoric si de arhitectura, construit in 1702); BISERICA ''NEGUSTORI''(1725-1726, fragmente de picturi originare executate de Parvu Mutu; pictura realizata de Gh. Tattarescu.
 
PALATE
 
PALATUL GHICA-ridicat in 1822 de catre domnitorul Grigore Dimitri Ghica. Este un edificiu impunator, monument reprezentativ al stilului neoclasic din Tara Romaneasca.
 
 
 
PALATUL STIRBEI- construit in 1835, in stilul neoclasic, dupa planurile arhitectului francez Sanjouand.Acest edificiu suplu si elegant, cu elemente grecesti, a apartinut o vreme si familiei princiare Stirbei.In prezent adaposteste Muzeul Ceramicii si Sticlei.
 
PALATUL SUTU – ridicat in 1833-1834 in stil neogotic, cu elemente de stil romanic.A apartinut marelui postelnic Costache Grigore Sutu, fiind unul dintre cele mai frecventate palate ale orasului din secolul trecut.In prezent gazduieste Muzeul de Istorie si Arta a municipiului Bucuresti.
 
PALATUL UNIVERSITATII- ridicat in 1857 si 1869 dupa planurile arhitectului Al. Orascu, ajutat in decorarea exteriorului de catre K. Storck. In acesta contructie masiva funtioneaza cea mai veche institutie de invatamant superior Bucuresti.
 
PALATUL COTROCENI –construit in 1893, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau ca resedinta permanenta a printului mostenitor Ferdinand.Situat in mijlocul unei frumoase gradini, detine numeroase element de arhitectura romaneasca.In prezent este folosit ca resedinta a presedintelui tarii.
 
PALATUL DE JUSTITIE – ridicat in 1890-1895, in stilul renasterii franceze, dupa planurile arhitectului A. Ballu.Constructia a fost terminata de catre Ion Mincu.Statuile care marcheaza intrarea, sunt operele lui K. Storck si simbolizeaza legea, dreptatea, justitia, adevarul, forta si prudenta.
 
PALATUL CANTACUZINO – construit in 1898-1900, in stil baroc francez.Interiorul dispune de o bogata decoratie cu picturi.Gazduieste Muzeul Geroge Enescu.
 
PALATUL PARLAMENTULUI- construit intre 1984-1989.Reprezinta cea mai grandioasa cladire administrativa din Europa.Include sute de birouri, zeci de salone de receptie sau pentru manifestari ( stiintifice, culturale, sau social-politice), zeci de sali de conferinta. Insumeaza 265 m2 suprafata interioara, ocupand locul 2 in lume, dupa cladirea Pantagonului din Washintong.De asemenea ocupa locul 3 in lume din punct de vedere al volumului dupa Cladirea de la Cape Canaveral (SUA in care se monteaza rachetele cosmice) si dupa Piramida Quetzalcoatl din Mexic.
 
EDIFICII CULTURALE
 
ATENEUL ROMAN – una dintre cele mai reprezentative cladiri ale capitalei ridicata in 1886 – 1888, dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. Sumele necesare ridicarii constructiei au fost stranse prin contributie publica. Arhitectura exterioara reprezinta o imbinare de stiluri: neoclasic, baroc, ionic.
 
 
 
Alte edificii cultural: TEATRUL NATIONAL (cladire impunatoare realizata in 1967-1970, dupa proiectul unui colectiv de arhitecti coordonati de Horia Maicu, Romeo Stefan si N. Cucu) OPERA NATIONALA (construita in 1953, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu; schema de mari dimensiuni);
 
 
 
MUZEE
 
MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE AL ROMANIEI- cel mai mare muzeu de istorie din tara; reprezinta o adevarata fresca a evolutiei istorice in spatiul romanesc. Detine peste 50.000 de piese de mare valoare, care infatiseaza dezvoltarea societatii pe teritoriul Romaniei, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Prin inestimabila bogatie si diversitate a exponatelor sale muzeul este un obiectiv de mare atractie pentru turisti.
 
 
 
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI- cuprinde peste 70.000 de piese expuse in sectia de arta romaneasca (feudala, moderna si contemporana) si in sectia de arta universala (europeana si orientala). Dintre numerosii artisti ale caror opera se afla aici amintim: Gh. Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Constantin Brancusi, D. Paciurea, I. Jalea, Antonello da Messina, Rembrant, Rubens, De la Criox, Renoir, Monet.
 
MUZEUL SATULUI – unul dintre cele mai interesante parcuri etnografice in aer liber din lume.Fondat in 1936 de catre Dimitrie Gusti, acest muzeu ilustreaza izvorul nesecat, al unei originalitati surprinzatoare. Exemplarele caselor si gospodariilor sunt expuse pe zone etnografice.
 
MUZEUL DE ISTORIE NATURALA GRIGORE ANTIPA – cel mai mare muzeu de acest gen si cel mai vechi din tarile danubiene; reprezinta un tezaur al universului viu. Detine peste 300.000 de mii de exponate si una dintre cele mai bogate colectii de fluturii din Europa.
 
MUZEUL DE ISTORIE SI ARTA A MUNICIPIULUI BUCURESTI – adapostit in Palatul Sutu, expune peste 150.000 de piese care infatiseaza istoria Bucurestiului din cele mai vechi timpuri ( neolitic) si pana in zilele noastre.
 
MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE – detine un inestimabil patrimoniu istoric militar organizat de 32 de colectii (arme, documete, tablouri, uniforme, steaguri, medalii). Aceste exponate ofera o graitoare imagine a glorioasei istorii militare romanesti.
 
MUZEUL LITERATURII ROMANE – poseda un valoros fond de manuscrise, documente, carti vechi, editii princeps. Expunerile ofera o imagine elocventa a dezvoltarii literaturii romane subliniind legatura ei cu viata si aspiratiile poporului.
 
MUZEUL THEODOR AMAN – exponatele in majoritate lucrari ale artistului (picturi, gravuri) evoca in cele 9 camere etapele parcurse de pictor (1831-1891) in munca sa de creatie.Muzeul este organizat in casa in care a locuit artistul si pe care a decorat-o el insusi.