Bazilica Sfantul Petru din Roma

 

Bazilica Sfântul Petru (în italiană: "Basilica di San Pietro in Vaticano") din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Imensul edificiu - lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, cu o suprafață totală de peste 15.000 m² - este ca mărime al doilea lăcaș sacru al creștinătății (după Bazilica Notre-Dame de la Paix din Yamoussoukro în statul Coasta de Fildeș din Africa, cu o suprafață de ca. 30.000 m²). Bazilica "Sfântul Petru" nu este o catedrală, pentru că sediul episcopului Romei - tot în persoana Papei - este bazilica "San Giovanni in Laterano".
 
Bazilica Sfantul Petru
 
Bazilica este rezultatul unor lucrări dealungul mai multor secole. La început a fost doar un monument comemorativ în locul unde Sfântul Apostol Petru, considerat drept primul papă al Romei, ar fi fost martirizat și înmormântat, în apropierea circului lui Nero. Între anii 319 și 329 împăratul Constantin cel Mare a construit pe acest loc o mare bazilică.[1] În secolul al XV-lea, clădirea era în stare de ruină și papa Iuliu al II-lea hotărăște construirea unei noi bazilici de mare amploare.
 
 
Construirea edificiului actual, începută la 18 aprilie 1506, se sfârșește în anul 1612 în timpul papei Paul al V-lea. Bazilica a fost sfințită la 18 noiembrie 1626 de către papa Urban al VIII-lea.
 
Piaţa "Sfântul Petru" cu vedere asupra colonadelor lui Bernini
Numeroși arhitecți și artiști de prestigiu au contribuit la realizarea acestei opere: arhitectul Bramante inițiază primele lucrări, Michelangelo execută proiectul cupolei, Rafael Sanzio modifică planul originar dintr-o cruce grecească într-una latină, Carlo Maderno completează fațada, Bernini desenează planul pieței cu faimoasele colonade.
 
 
 
Arhitectura
Fațada
Fațada în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, a Sfântului Ioan Botezătorul și a 11 Apostoli (cea a sfântului Apostol Petru se găsește în interior). În mijloc se află loggia binecuvântării papilor, de unde Papa împarte binecuvântarea festivă "urbi et orbi". Deasupra intrării principale se poate admira mozaicul "Navicella" de Giotto. Poarta centrală de bronz este o operă a lui Filarete, care a fost concepută în 1445 pentru vechia bazilică. Poarta din dreapta se deschide numai cu ocazia "anilor sfinți".
Interiorul
 
 
Planul bazilicei este în forma unei cruci latine cu trei "nave".
 
Bazilica "Sfântul Petru" - Vedere interioară
Între stâlpii navei centrale, de la transept la absidă, se găsesc 39 de nișe, fiecare cu statuia unui sfânt întemeietor al unui ordin religios. În interior se poate admira un mare număr de statui în marmură, travertin sau bronz, printre care monumente funebre de Bernini (mormântul Papei Alexandru al II-lea), Antonio del Pollaiolo (mormântul Papei Inocențiu al VIII-lea), Arnolfo di Cambio și de Antonio Canova.
 
 
De o neasemuită frumusețe este grupul sculptural "Pietà" al lui Michelangelo, realizat în tinerețe.
 
"Pietà" de Michelangelo
În mijloc, sub cupolă, se află altarul principal al papilor, dominat de un baldachin înalt de 29 metri, realizat în bronz de Bernini. În absidă se găsește Scaunul episcopal al Sfântului Petru, susținut de statuile a patru sfinți învățători ai Bisericii: Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf. Atanasie și Sf. Ioan Gură de Aur.
 
 
Din apropierea coloanelor de susținere a cupolei se coboară în grota Vaticanului, care reprezintă cripta bazilicei, unde sunt resturile clădirii inițiale și ale unui vechiu cimitir, unde ar fi fost mormântul Apostolului Petru. Aici se găsesc numeroase morminte ale unor papi, cardinali și prinți laici.
Din punct de vedere artistic, bazilica "Sfântul Petru" reprezintă triumful barocului roman, într-un moment al istoriei europene, în care Biserica Catolică căuta să se impună ca prestigiu față de creșterea puterii statelor naționale, Franța și Spania.
 
 
Importanță religioasă
Bazilica "Sfântul Petru" este sediul principalelor manifestări ale cultului catolic și are o funcție solemnă cu ocazia celebrării sărbătorilor "Nașterii Domnului", "Paștelui", ritualilor din "Săptămâna Sfântă", proclămării noilor papi și funerarilor celor defuncți.
 
În "nava" laterală dreaptă au avut loc în anul 1870 ședințele Conciliului Vaticanului.
Faţada frontală a Bazilicei "Sfântul Petru" din Roma
 
 
Atracție turistică
Bazilica "Sfântul Petru" reprezintă una din principalele obiective turistice pentru orice vizitator al Romei. Venind de la podul "Sant'Angelo", după ce parcurge îngusta stradă "del Borgo", vizitatorului i se deschide dintr-odată, dinspre "Via della Conciliazione", un spațiu vast și solemn, care-l umple de înmărmurire: vederea fațadei strălucitoare, recent restaurată a bazilicei.
Fie pe scări, fie cu un ascensor, se poate ajunge pe terasa acoperișului, după alte 537 de trepte pe "Loggia Panoramica", de unde privitorul are o vedere magnifică asupra orașului.
Numar vizualizari: 862
Top Cazare:
Top Food & Drinks:

Trattoria Mimmi

(rating )

Hotel Sfantul Petru

Un loc perfect de relaxare. Personalul foarte amabil si placut, te simti ca acasa. Facilitatile de foarte buna calitate. Mic dejun bogat si gustos. O minune de loc intr-un peisaj de munte extraordinar. Drumul pana acolo a fost foarte greu, vreo 20 km de drum neasfaltat dar acceptabil. In unele...

Pensiunea Meridian

Recomand cu incredere aceasta pensiune. Am petrecut un sejur de vis la Fundata. Pensiunea Meridian este o locatie cocheta, facuta cu bun gust, cosy si foarte profitabila. Din punct de vedere al curateniei si al personalului totul este impecabil. Aerul tare, miscarea si locurile absolut dementiale...

Casa Nicu

La momentul in care scriu aceasta recenzie uitandu-ma mai sus pe pagina nu pot sa nu observ un review care din punctul meu de vedere este absolut eronat sau scris cu vadita rea intentie. In concluzie un sejur linistit intr-o vila in care conditiile - spun eu - sunt la nivel de 3 stele camerele mari...

Pensiunea Gasthaus Maria

Ne-am simtit excelent, gazde foarte ospitaliere si prietenoase, camere spatioase mobilate cu gust, foarte curat, gradina mare, terasa, mancare excelenta! Recomandam! Vom reveni de fiecare data cand vom avea ocazia. Gabi&Ionut, Bucuresti

Vila Varpatak

Cui ii place natura, locul este absolut minunat. Se afla la poalele muntilor, cazare la pret bun, gazdele niste oameni minunati. Veniti cu incredere, nu veti regreta decat ca a trecut repede timpul si trebuie sa va intoarceti la activitatile cotidiene.

Vila Dan si Elena

Am fost cazati la aceasta pensiune in perioada 2-4 august 2013. Ne-am simtit extraordinar in aceasta perioada neavand ce sa reprosam gazdelor. Pensiunea este administrata impecabil de cei doi, serviciile putand concura la orice ora cu serviciile din afara. Printre plusurile pensiunii se numara:...

Pensiunea Turlas

Pensiunea se afla intr-o zona de vis. Gazdele sunt niste oameni deosebit de primitori. Poate nu am fost noi foarte pretentiosi, dar pe timpul celor 2 zile, cat am stat la aceasta pensiune, nu ne-a lipsit absolut nimic. Nu ma pricep la modul in care se face clasificarea pensiunilor, dar ma intreb...

Hotel Ami

Am fost cazati la acest hotel anul curent , 2013, in perioada sarbatorilor pascale.Initial am vrut doar cazare dar am fost informati de pachetele pe care le avea si am optat pt un pachet ce cuprindea si mesele.Foarte mirati am fost de modestitatea pe care o afisau proprietarii acestui hotel pe care...

Restaurant Orizont

Am fost cazati la Pensiunea Dvs...si am ramas foarte placut surprinsi... Curatzenia, Camerele, Personalul, preturile si totul in general a fost deosebit. Va multumim pentru tot!

Hotel Zada

Am fost cu sotia si cei 2 copii in ianuarie 2012.Primirea a fost ok.,apartamentul foarte curat,incalzire de exceptie,personal amabil.Am gasit in zona zapada de 30 cm,peste care a mai cazut,in 10 ore,un strat de 40 cm.Am crezut ca e doar un vis.Era realitate,masina arata dimineata precum o mare...

Ultimele oferte din zona